Komplet guide til ESRS-standarderne

Hvis din virksomhed skal igang med CSRD-rapportering, så skal I kende ESRS-standarderne. Det er i alt 12 standarder, der fastlægger reglerne for hvordan jeres bæredygtighedsrapport skal udformes.
Coverbillede til ESRS-standarderne

Indholdsfortegnelse

Store børsnoterede virksomheder, der skal rapportere efter CSRD skal anvende ESRS-standarderne. Der er to generelle standarder og 10 tema standarder. Det er dobbeltvæsentlighedsanalysen, der afgør hvilke af de 10 temastandarder virksomheden konkret skal anvende. Den kan I læse mere om I vores artikel om CSRD. Mindre virksomheder, der udarbejder klimarapporter efter den frivillige bæredygtighedsstandard VSME kan anvende de 10 temaer som inspiration til deres rapportering.

I denne artikel giver vi dig et komplet overblik over de i alt 12 forskellige standarder. Der er 2 generelle standarder, og 10 specifikke emnestandarder – 5 drejer sig om miljø og klima, 4 om sociale forhold og en enkelt om god forretningsetik. Når I skal i gang med at rapportere anbefaler vi at I anvender den originale engelske udgave af ESRS-standarderne, da der er fundet fejl i de danske oversættelser som kan betyde at I ender som non-compliant. De originale dokumenter findes på EFRAGs hjemmeside.

Generelle ESRS standarder

Der er to generelle standarder. Dvs. at de er obligatoriske for alle virksomheder, der skal rapportere efter CSRD – uanset hvordan virksomheden i øvrigt ser ud og hvilke temaer virksomheden har udvalgt som væsentlige i dobbelt væsentlighedsvurderingen.

ESRS 1: generelle krav

ESRS 1 fastlægger de generelle krav I skal leve op til i forbindelse med, at I udarbejder CSRD rapporten. Den beskriver strukturen i ESRS-standarderne og definerer de gennemgående begreber I skal forholde jer til, f.eks. dobbelt væsentlighed. Det er også her I kan få klarhed over de principper der gælder for rapporteringen, f.eks. hvordan I afgrænser jeres virksomhed og hvilke dele af værdikæden, der skal inddrages.

ESRS 2

ESRS 2 indeholder krav om de oplysninger I skal rapportere på, uanset om hvilke emner der er udpegede som væsentlige i dobbeltvæsentlighedsanalysen. ESRS 2 definerer, hvordan I skal rapportere – f.eks. hvordan usikkerhed i data skal beskrives, og hvordan jeres politikker, handlinger og målsætninger skal fremgå og hvordan målsætninger offentliggøres. Oplysningskravene i ESRS 2 gælder for alle de 10 temaspecifikke standarder, og skal derfor læses sammen med de tema-specifikke standarder.

Overblik over ESRS-standarderne

ESRS standarder for miljø og klima

Der er 5 emnespecifikke ESRS-standarder, der beskæftiger sig med miljø og klimaforhold, hhv. klima, forurening, vand og hav biodiversitet og cirkulær økonomi. Hvilke af dem I skal anvende i rapporteringen afhænger af hvad I har identificeret som væsentlige temaer i jeres dobbelt væsentlighedsanalyse.

Klimarapporteringen følger rapporteringen retningslinjerne i GHG protokollen og I skal rapportere på udledninger i både scope 1, 2 og 3. Hvis I allerede arbejder med SBTi eller Science Based Targets initiative er I godt på vej.

De øvrige ESRS-standarder handler om miljø og ressourcer. For flere virksomheder nyt at arbejde bredt med miljøpåvirkningen i hele værdikæden. LEAP (Locate, Evaluate, Assess, Prepare) modellen der er udviklet af TNFD Taskforce for Nature-related Financial Disclosures giver et godt udgangspunkt for at starte arbejdet

ESRS E1: Klima

ESRS E1 handler om de globale klimaforandringer, dvs. hvordan I påvirker klimaet, hvordan I vil reducere jeres påvirkning og hvordan I tilpasser jer de forandringer vi ikke kan indgå. Det skal også fremgå af jeres rapportering hvilke risici og muligheder der opstår som konsekvens af klimaforandringer og klimaregulering, samt de finansielle konsekvenser på kort og lang sigt.

Der er en række specifikke krav til hvordan I opgør jeres energiforbrug i rapporteringen – dem gennemgår vi i et blogindlæg om energirapportering i CSRD. Klimaforandringer er meget væsentligt for The 0-Missions partnere – derfor vælger de at arbejde sammen med The 0-Mission om, at accelerere opstillingen af mere grøn energi. .

ESRS E2: Forurening

ESRS E2 handler om forurening af luft, vand og jord, og I skal både dække hvordan I direkte og indirekte påvirker økosystemerne – samt hvad I gør for at rette op på de udfordringer I har identificeret. Vær opmærksom på at standarden både dækker indendørs og udendørs luftforurening. I skal offentliggøre hvilke stoffer I forurener med inklusive mikroplastic. Ifølge denne standard skal virksomheden også rapportere på de finansielle konsekvenser for virksomheden af forurening – både på kort og lang sigt.

ESRS E3: Vand og hav

ESRS E3 handler om vand og havressourcer. Her skal I bl.a. rapportere på jeres forbrug af vand og jeres påvirkninger af vandressourcer – både overfladevand, grundvand og havressourcer (f.eks. i form af udledning af spildevand). I denne standard skal I forholde jer til hvordan I bidrager til ambitionerne i EUs green deal om at sikre rent vand. I skal desuden redegøre for hvor afhængige I er af vandressourcer og hvilke muligheder og risici, der opstår i den forbindelse.

ESRS E4: Biodiversitet

ESRS E4 handler om biodiversitet og hvordan I og resten af jeres værdikæde påvirker biodiversitet og økosystemer, men også indirekte påvirkninger af oprindelige folks levevilkår og lokalsamfund. Ifølge standarden skal I redegøre hvor hvordan virksomheden forsøger at forebygge negative virkninger eller øge eventuelle positive indvirkninger på biodiversiteten. I skal også redegøre for virksomhedens egen afhængighed af økosystemer, og de potentielle finansielle konsekvenser for virksomheden på kort og lang sigt.

ESRS E5: Cirkulær økonomi

ESRS E5 handler om cirkulær økonomi, og hvordan I anvender ressourcer og sikrer at de kan indgå i kredsløbet igen. I skal her redegøre for ressource-strømme i jeres værdikæde og hvordan I sikrer at ressourcerne ikke udtømmes. I skal redegøre for hvilke risici jeres egen afhængighed af råstoffer og ressourcer stiller jer overfor og hvordan I planlægger at tilpasse jeres forretningsmodel til større cirkularitet.

TILMELD DIG

1 problem og 2 løsninger på 3 minutter

Hver måned dykker vi ned i et problem du deler med hundredvis af ESG-ansvarlige. Vi viser hvordan andre virksomheder har løst samme problem, så alle ikke behøver at opfinde samme dybe tallerken. 

Ambitionen er at gøre det lettere for alle, der arbejder med ESG at drive ambitiøse forandringsprocesser.

ESRS standarder for sociale forhold

Der er 4 ESRS’ere, der omhandler sociale forhold. Dvs. både jeres egne medarbejdere, de der arbejder i værdikæden, det omkringliggende samfund og slutbrugere af jeres produkt.

ESRS S1: Egne medarbejdere

ESRS S1 handler om jeres egne medarbejdere og I skal forholde jer til hvordan I sikrer at I overholder Menneskerettighedskonventionen og skaber ordentlige arbejdsvilkår for alle. I relation til ESRS S1 skal I bl.a. rapportere på hvordan I håndterer risici f.eks. ifht. arbejdsmiljø, hvordan I sikrer diversitet i arbejdsstyrken og skaber rimelige lønforhold for alle. Virksomheden skal desuden forholde sig til de finansielle konsekvenser for på kort og lang sigt af de risici og muligheder I har identificeret.

ESRS S2: Medarbejdere i værdikæden

ESRS S2 handler om ansatte i værdikæden, dvs. at I skal undersøge forholdene for de, der arbejder i jeres værdikæde og om underleverandørerne lever op til FNs menneskerettigheder. Her skal I bl.a. være særligt opmærksomme på tvangsarbejde hvis I f.eks. samarbejder med kinesiske leverandører. Virksomheden skal desuden rapportere på initiativer der er taget for at sikre rimelige forhold i hele værdikæden, og de risici og muligheder, der opstår som konsekvens af medarbejdernes forhold i hele værdikæden.

ESRS S3: Omkringliggende samfund

ESRS S3 handler om de naboer og lokalsamfund, der påvirkes af jeres virksomhed. Det kan f.eks. være hvordan I påvirker lokalsamfunds økonomiske vilkår eller sociale og kulturelle rettigheder. I skal bl.a. rapportere på hvordan I påvirker lokalsamfund og hvordan I forsøger at begrænse negative påvirkninger, ligesom I skal vurdere virksomhedens egen afhængighed af relationen til berørte naboer og lokalsamfund.

ESRS S4: Slutbrugere

ESRS S4, fastlægger hvordan I skal rapportere på jeres påvirkning af forbrugere og slutbrugere. Det drejer sig bl.a. om hvordan I påvirker brugernes privatliv, deres ytringsfrihed, deres helbred og personlige sikkerhed. I skal oplyse om handlinger I har taget for at mitigere negative påvirkninger og redegøre for de finansielle risici og muligheder dette giver jeres virksomhed på kort og lang sigt.

God forretningsetik

En enkelt ESRS omhandler forretningsetik.

ESRS G1: forretningsetik

ESRS G1 handler om god forretningsetik. Her skal I bl.a. oplyse om I har været påvirket af korruption – f.eks. bestikkelse – og informere om lobbyisme og bidrag til politiske aktiviteter. I bliver også bedt om at overveje om I tilbyder mindre leverandører rimelige betalingsbetingelser.

I gang med rapportering

Du har forhåbentligt fået et godt overblik over indholdet i ESRS-standarderne i denne artikel. Husk at I ikke skal rapportere på alle standarder, men udvælge dem som er væsentlige for jer.

FAQ

  • Hvad er ESRS-standarder, og hvorfor er de vigtige?

    ESRS-standarderne (European Sustainability Reporting Standards) er rapporteringskrav, som virksomheder skal følge under CSRD. De sikrer, at virksomheder rapporterer ensartet om miljø, sociale forhold og god forretningsetik, hvilket øger gennemsigtigheden i bæredygtighedsrapporteringen.

  • Hvilke virksomheder skal anvende ESRS-standarderne?

    Alle virksomheder, der er omfattet af CSRD, skal anvende ESRS-standarderne. Dette inkluderer store børsnoterede virksomheder og visse mindre virksomheder, afhængigt af deres størrelse og aktivitetsniveau.

  • Hvad er forskellen på generelle og emnespecifikke ESRS-standarder?

    De generelle standarder (ESRS 1 og ESRS 2) er obligatoriske for alle virksomheder og fastlægger grundlæggende krav til rapportering. De emnespecifikke standarder dækker temaer som klima, biodiversitet, sociale forhold og god forretningsetik og bruges afhængigt af virksomhedens væsentlighedsanalyse.

  • Hvad er dobbelt væsentlighed, og hvordan påvirker den brugen af ESRS-standarder?

    Dobbelt væsentlighed er et nøglebegreb i CSRD og ESRS, der kræver, at virksomheder vurderer både deres påvirkning på omgivelserne og hvordan eksterne faktorer påvirker virksomheden. Analysen afgør, hvilke af de emnespecifikke ESRS-standarder virksomheden skal anvende i rapporteringen.

<!-- Add the code below inside the tags of your HTML page -->window.VIDEOASK_EMBED_CONFIG = { "kind": "widget", "url": "https://www.videoask.com/fpw4aa7m4", "options": { "widgetType": "VideoThumbnailWindowTall", "text": "Hør mere her", "backgroundColor": "#163629", "position": "bottom-right", "dismissible": false, "videoPosition": "center center" } }

Mere Fra Vores Blog

EU green deal

EU Green deal

European green deal er en rammeaftale, der blev vedtaget i 2019. Målet med aftalen var at gøre Europa til et mere bæredygtigt

Læs mere

Kom i gang i dag

The 0-Mission

Det tager kun få dage at være onboardet hos The 0-Mission.
Bliv kontaktet af os

Vi tager en snak om jeres behov og strømforbrug og vi giver et tilbud baseret på jeres elforbrug.

Kontrakt til godkendelse
Kort efter vores samtale, modtager I et kontraktudkast og Code of Conduct til underskrift.
Abonnementet er tegnet

Når I har underskrevet kontrakten er produktionen fra en del af parken reserveret til jer. I løbet af et år, kommer jeres del af parken til at producere lige så meget grøn strøm som i forbruger.

Har du også set lyset?

Mangler I en let måde at få grøn strøm i jeres virksomhed og samtidig tage ansvar for udbygningen af grøn strøm i Danmark? Så lad os tage en uforpligtende snak.
Placeholderbillede af en bog
Få alle detaljerne med
Når du udfylder formularen får du vores whitepaper, helt gratis.

Bliv en del af The 0-Mission