Forstå EU-taksonomien

De senere år er der gennemført en lang række EU-reguleringer, der skal styrke virksomhedernes arbejde med bæredygtighed. EU-taksonomien danner grundlag for CSRD og SFDR, der er rapporteringsrammerne for hhv. større virksomheder og kapitalforvaltere.
Cheat Sheet til EU-taksonomien

EU-taksonomien er den del af reguleringen, der definerer om en økonomisk aktivitet (ikke en virksomhed) kan betragtes som værende bæredygtig eller ej.

Store børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber med mere end 500 ansatte har skullet rapportere på taksonomiforordningen siden 2021. Fremover vil virksomheder, der er omfattet af CSRD eller SFDR også skulle opgøre hvor store dele af deres økonomiske aktiviteter, der er ‘alignet’ med EUs taksonomien.

Hvad er EU-taksonomien?

Taksonomi betyder klassificeringssystem. EU-taksonomien definerer hvilke økonomiske aktiviteter, der kan betragtes som bæredygtige. En virksomhed vil typisk både have aktiviteter, der er bæredygtige, og aktiviteter, der ikke er det.

Virksomhederne og kapitalforvaltere i målgruppen skal både angive andelen af taksonomi eligible aktiviteter og andelen af taksonomi-alignede aktiviteter.

Taksonomi eligible vs. aligned

I taksonomien skelnes mellem aktiviteter, der er omfattet af taksonomien (eligible), og aktiviteter, der faktisk kan kaldes bæredygtige (alignede).

Eligible aktiviteter er aktiviteter, der bidrager til et af EU’s 6 miljømål og lever op til taksonomiens tekniske screeningskriterier. F.eks. vil opstilling af en vind- eller solpark være omfattet af taksonomien (eligible) aktiviteter, mens opstilling af et kulkraftværk ikke vil være det.

EU’s 6 mål inden for klima og miljø er:

  • Forebyggelse af klimaforandringer
  • Klimatilpasning af byer og infrastruktur.
  • Beskyttelse af vandressourcer.
  • Overgang til en cirkulær økonomi
  • Reduktion af forurening
  • Beskyttelse eller genoprettelse af biodiversitet

Virksomheder, der vil hævde at en aktivitet er taksonomi-alignet, skal derudover sikre at aktiviteten lever op til to andre mål.

Aktiviteter der er forenlige med EU-taksonomi

For det første skal aktiviteten leve op til de minimums standarder for arbejdstagerrettigheder og menneskerettigheder, der fremgår af OECDs retningslinjer for multinationale selskaber og FNs vejledende principper for menneskerettigheder og erhvervsliv. Det er ikke nok at kriterierne er skrevet ind i virksomhedens code of conduct. Virksomheden skal også kunne dokumentere, at den har taget relevante skridt, der sikrer at de rent faktisk implementeres.

For det andet må aktiviteten ikke gøre skade. Den skal altså leve op til princippet om “Do No Significant Harm” – man kan altså ikke opfylde et af EU’s miljø-mål, ved samtidig at skade andre. Etableringen af en vindpark ville f.eks. ikke være taksonomi-alignet, hvis opførelsen samtidig skader biodiversiteten alvorligt.

Det betyder EU-taksonomien for virksomheder

Store børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber med mere end 500 ansatte har skullet rapportere på taksonomiforordningen siden 2021. Fremover vil virksomheder, der er omfattet af CSRD eller SFDR også skulle opgøre hvor store dele af deres økonomiske aktiviteter, der er ‘alignet’ med EUs taksonomien.

Det betyder at langt de fleste virksomheder direkte eller indirekte vil komme til at rapportere på deres grad af EU-taksonomi alignment i forbindelse med deres bæredygtighedsrapportering.

Rapportering på EU-taksonomien

De virksomheder, der skal rapportere på EU-taksonomien skal i deres bæredygtighedsrapportering opgøre følgende:

  • Andelen af omsætningen, der er omfattet taksonomifordningen (eligible) og andelen af omsætningen, der kan kategoriseres som bæredygtig (aligned)
  • Andelen af kaptialudgifterne (CapEx), der er omfattet af taksonomifordningen (eligible) og andelen, der kan kategoriseres som bæredygtig (aligned)
  • Andel af driftsudgifter (OpEx), der potentielt kan være omfattet af taksonomifordningen (eligible) og hvor stor en andel der rent faktisk kan kategoriseres som værende bæredygtige (aligned)

EU har udgivet en række templates, der kan anvendes i forbindelse med denne opgørelse – ligesom der er yderligere oplysninger tilgængelige i kommissionens hjælpeunivers.

Mere Fra Vores Blog

EU green deal

EU Green deal

European green deal er en rammeaftale, der blev vedtaget i 2019. Målet med aftalen var at gøre Europa til et mere bæredygtigt

Læs mere

Kom i gang i dag

The 0-Mission

Det tager kun få dage at være onboardet hos The 0-Mission.
Bliv kontaktet af os

Vi tager en snak om jeres behov og strømforbrug og vi giver et tilbud baseret på jeres elforbrug.

Kontrakt til godkendelse
Kort efter vores samtale, modtager I et kontraktudkast og Code of Conduct til underskrift.
Abonnementet er tegnet

Når I har underskrevet kontrakten er produktionen fra en del af parken reserveret til jer. I løbet af et år, kommer jeres del af parken til at producere lige så meget grøn strøm som i forbruger.

Har du også set lyset?

Mangler I en let måde at få grøn strøm i jeres virksomhed og samtidig tage ansvar for udbygningen af grøn strøm i Danmark? Så lad os tage en uforpligtende snak.
Placeholderbillede af en bog
Få alle detaljerne med
Når du udfylder formularen får du vores whitepaper, helt gratis.

Bliv en del af The 0-Mission