EPD står for Environmental Product Declaration. Det er en miljømæssig varedeklaration, der anvendes til certificering af byggeprodukter.
Grundlaget for en EPD er en LCA, dvs. en livscyklusanalyse, som kortlægger miljømæssige omkostninger og påvirkninger gennem hele produktets livscyklus – fra råstofferne udvindes og varen (f.eks.mursten) produceres til produktet bortskaffes eller genanvendes. EPD’en skal verificeres af en godkendt tredjepart for at være gyldig.
Hvad indeholder en EPD?
En EPD er en frivillig standard, der lever op til specifikke krav, der beskrevet i ISO 14025 og EN 15804 – og man kan sige det er en tredjepartsverificeret livscyklus analyse.
I en EPD beskrives en række miljømæssige egenskaber ved en byggevare:
- Miljøpåvirkninger: oplysninger om hvordan produktet bidrager til global opvarmning, forsuring af søer, belastning med næringssalte og nedbrydning af ozonlaget.
- Energiressourceforbrug: herunder om der er anvendt vedvarende energi eller fossil energi i forbindelse med produktion af produktet.
- Affaldsstrømme: Kan produktet genanvendes, genbruges eller skal det helt bortskaffes efter endt brug?
EPDen dækker som hele eller dele af produktets livscyklus.
En EPD giver derfor bygherre bedre mulighed for at vurdere den reelle miljøpåvirkning ved at anvende en specifik byggevare. F.eks. kan en byggevare med en lav miljøbelastning i produktionsfasen vise sig at være et dårligt miljøvalg, hvis produktet har en kort levetid og ikke kan genbruges eller genanvendes. En byggevare skal derfor altid vurderes i forhold til det konkrete byggeprojekt.
Der er tre forskellige EPD’ere
Der findes tre forskellige typer af EPD’ere.
- Branchespecifikke. En branchespecifik EPD angiver miljøbelastningen på branche-niveau, og giver mulighed for at sammenligne forskellige byggematerialer – f.eks. træ og beton.
- Produktspecifikke. En produktspecifik EPD dokumenterer miljøpåvirkningen for et specifikt produkt. Det giver bygherren mulighed for at sammenligne miljøegenskaber for samme vare, dvs. vurdere hvilken specifik mursten, der har de bedste miljøegenskaber.
- Projektspecifikke. En projektspecifik EPD dokumenterer de processer, der indgår i et bestemt projekt, herunder de produkter der anvendes. De sidste dokumenteres med produktspecifikke EPD’ere.
Branchespecifikke EPDere er selvsagt mindre nøjagtige end de produktspecifikke. Men de branchespecifikke kan med fordel anvendes i designfasen, hvor bygherre skal vurdere hvilke typer af materialer, der skal anvendes. En branchespecifik EPD giver mulighed for at undersøge forskellen på miljøpåvirkningen af f.eks. træ eller mursten. I næste fase hvor de specifikke produkter skal udvælges giver de produktspecifikke EPDere bedre og mere valide data. Det er også de produktspecifikke EPDere, der i sidste ende bør anvendes til at dokumentere det færdige byggeris miljøegenskaber.
Hvor finder jeg EPD’erne?
Det er langt fra alle produkter, der har en EPD. Derfor er det bedste råd at kigge på producenternes hjemmeside eller slå op i danske og internationale databaser. Du bør dog være opmærksom på at en EPD udløber efter 5 år og skal revideres før hvis der er sket ændringer i produktionen.
Der er ikke lovkrav om EPD’ere – men efterspørgslen stiger
Der er ikke noget lovkrav om at anvende EPD’ere i forbindelse med byggeri. Alligevel bliver de stadig mere udbredt, bl.a. fordi bygningsreglementet fra 2023 stiller krav om at bygherre skal kunne dokumentere hvor meget et byggeri har påvirket klimaet. Dette krav skal opfyldes ved at udarbejde en LCA eller en EPD.
Byggeri over 1.000 m2 skal desuden overholde en grænse for klimapåvirkningen på 12 kg CO2e/m2/år. EPD’erne kan anvendes til at dokumentere at byggeriet lever op til disse krav.
Det er tilladt at anvende mere generelle data, men resultatet bliver mindre nøjagtigt, og skal byggeriet certificeres efter DGNB ordningen, så giver det ekstra point at anvende byggematerialer, der kommer med en EPD.